26. august 2016

Better Food for More People – Internationalt madtopmøde i København

Når miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen åbner det internationale madtopmøde Better Food for More People i København 25. og 26. august, er det med høje ambitioner og stærk international deltagelse. Trine Hahnemann er gæstetaler på topmødet og deltager i dialogen om, hvordan man kan udfolde gastronomiens potentiale, så flere mennesker får bedre mad.

120 topengagerede madaktører fra 15 lande har sagt ja til at mødes om, hvordan man kan udfolde gastronomiens potentiale, så flere mennesker får bedre mad.

Det sker på topmødet Better Food for More People 25. og 26. august på Christiansborg, der er det første af sin art. Det er planen, at topmødet vender tilbage næste år med fokus på nye udfordringer, og dermed at få dannet en inspirerende ramme for et madens Davos i København.

»Vi er nødt til at forbedre folkesundheden på tværs af landegrænserne, når flere og flere rykker til byerne og dermed kommer længere væk fra der, hvor maden stammer fra. Særligt skal vi sætte tidligt ind ved at give vores børn og unge mulighed for at få maden mellem hænderne og lære, hvordan de gode råvarer kommer fra jorden til bordet«, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Blandt deltagerne er viceminister for USA’s fødevare-og forbrugermyndighed, Kevin Concannon, vicedirektør for Kinas fødevaresikkerheds-institution, Zhang Xudong, arkitekt og forfatter til bogen »Hungry city«, Carolyn Steel, adm. direktør for Nestlé Nordics, Michiel Kernkamp. Trine Hahnemann er gæstetaler og deltager i dialogen om, hvordan man kan udfolde gastronomiens potentiale, så flere mennesker får bedre mad.

»Better food for more people er mig! Derfor er jeg enormt glad for, at have fået muligheden for at dele mine synspunkter omkring mad til mange i relation til information. Jeg mener nemlig, at information skal være viden omkring, hvad mad er, hvor det kommer fra, hvordan det produceres og hvilke konsekvenser det har for mennesker og miljø«, siger kok og kogebogsforfatter Trine Hahnemann.

»Jeg har høje forventninger til topmødet, der skal munde ud i et charter med konkrete anbefalinger til, hvad det internationale samfund kan gøre for at sikre bedre mad til flere mennesker med gastronomien som redskab«, siger Esben Lunde Larsen.

Udfordringer på fødevareområdet

  • Alene i Danmark forventes det årlige tab i BNP på grund af overvægt og livsstilssygdomme at ligge på 10 milliarder om året i 2035.
  • I USA forventes forekomsten af diabetes at stige fra nuværende 9,3 procent til 14,9 procent i 2025.
  • I Kina mener 71 procent af befolkningen, at fødevaresikkerhed er et problem
  • Ifølge FN går en tredjedel af den mad, vi producerer, til spilde, samtidig med at millioner sulter.
  • Byerne vokser over hele verden, og i 2050 forventes 86 procent af befolkningen i de industrialiserede lande og 64 procent i udviklingslandene at bo i byerne.

Topmødet starter fredag 26. august kl. 9.00 på Christiansborg. Se det fulde program her.

Foto: Chris Tonnesen

Til forsiden…