13. juni 2017

Miljø- og fødevareministeren udpeger gastronomisk ekspertteam

19 profiler inden for restaurations- og fødevarebranchen, herunder Trine Hahnemann, udgør et nyt ekspertteam, som skal komme med anbefalinger til regeringen om, hvordan dansk gastronomis fulde potentiale kan udnyttes.

Verdens øjne hviler på den danske og nordiske madscene. Det har de gjort i en årrække, men det er ikke givet, at det vil fortsætte sådan.

Derfor tager miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen nu det første store skridt i udformningen af regeringens Gastro 2025-udspil. I dag nedsættes et gastronomisk ekspertteam med 19 medlemmer, som skal komme med anbefalinger til regeringen.

»Vi kan udnytte det momentum, som dansk og nordisk gastronomi i øjeblikket oplever, endnu bedre. Vi har fantastiske kokke, tjenere og restauratører og en imponerende fødevareproduktion, som spænder bredt. Men jeg tror på, at der skal en aktiv indsats til, hvis dette momentum ikke skal falde til jorden, og jeg tror tilmed, at succesen kan blive endnu større. Det vil regeringen gerne bidrage til. Derfor samler jeg nu 19 profiler i et gastronomisk team, som skal hjælpe med at pege på udfordringer og potentialer,« siger Esben Lunde Larsen.

En brandvarm platform
Trine Hahnemann er stolt over, at være blandt de 19 profiler, der udgør teamet og glæder sig over dette nye initiativ. Ligesom ministeren, mener hun nemlig, at dansk og nordisk gastronomi besidder et potentiale, som vi med fordel kan udnytte yderligere.

»Vi sidder med en brandvarm platform, som slet ikke er udnyttet til fulde. Jeg er derfor enormt glad for, at det her initiativ er sat i værk, og at jeg må være en del af det, så vi kan få mest muligt ud af, at verdens gastronomiske øjne hviler på os,« siger Trine Hahnemann.

Gastronomien som løftestang
Det nye team vil mødes til en række workshops over det næste halve år og skal her beskæftige sig med, hvordan gastronomien kan bruges som løftestang for bedre måltidsvaner, mindre madspild, øget eksport og en styrket turisme.

»Jeg glæder mig til at gøre brug af mine erfaringer som formidler af madkultur på internationalt plan og til at bidrage med et perspektiv på, hvordan nordisk gastronomi formidles og modtages ude i verden. Samtidig så ser jeg enormt meget frem til i fællesskab med ekspertteamets resterende medlemmer at komme med en masse idéer til, hvordan vi kan øge vores afsæt i verden, herunder hvordan vi arbejder med gastronomien i relation til økologi, bæredygtighed, måltidstænkning, fællesskaber og jord til bord«, siger Trine Hahnmann.

I fornemt selskab
Formanden for teamet bliver CEO for NOMA Peter Kreiner.

»Igennem de seneste 5–10 år har vi oplevet en stigende interesse for dansk gastronomi. Vi kan se konturerne til en god platform, som vi kan bygge videre på, og der er et åbent vindue til omverden lige nu. Men vinduet vil ikke stå åbent for evigt, hvorfor det er vigtigt at agere nu. På baggrund heraf, ser jeg frem til at bidrage til udviklingen af Gastro2025-udspillet«, siger Peter Kreiner.

Det gastronomiske ekspertteam forventes at kunne præsentere anbefalingerne til regeringen primo 2018 og består af:

Anja Hartung Sfyrla, Chef for Forretningsudvikling, VisitDenmark
Dorthe Petersen, Direktør Meyers Madhus
Henrik Vang, adm. direktør for Nørrebro Bryghus
Klaus Styrbæk, kok og ejer af Styrbæks
Lars Haar Jensen, Chefkonsulent Danske Regioner
Leif Nielsen, Branchedirektør, Dansk Industri
Leif Wilson Laustsen, slagter og Formand for FødevareDanmark
Peter Kreiner, CEO Noma (formand)
Per Kølster, brygger og Formand for Økologisk Landsforening
Jens Christian Andersen, Scandics danske F&B direktør
Jeppe Dahl Jeppesen, indkøbschef, Dansk Supermarked
Jesper Vollmer, kok og ejer af
John Gynther, Senior Premium Manager Arla
Mads Marschall, Sol over Gudhjem og generalsekretrær i Bocuse d’Or
Martin Vestergaard Sørensen, Chef de cuisine, HOUNÖ
Mette Hvarre Gassner, kok/medejer Restaurant Ti Trin Ned
Mette Jasper Gammicchia, Afdelingsleder, L&F
Michael Allerup Nielsen, Køkkenchef Bispebjerg Hospital
Trine Hahnemann, kok og ejer af Hahnemanns køkken

Foto af Chris Tonnesen

Til forsiden…