Indkøbspolitik / råvarevalg

Hahnemanns Køkkens råvareindkøb sker efter tre overordnede retningslinier:

  • Mange grønsager, frugter og vegetabilske råvarer så som bønner, linser og ris.
  • Få eller ingen halvfabrikata. Nødvendige halvfabrikata vil typisk være fx chili-, fish- og sojasauce, kapers, drænet yoghurt og andre varer, som er vanskelige at fremstille selv.
  • Få frostvarer, dog undtaget bake-off produkter som croissanter, frosne bær, visse fisk- og skaldyr fx hellefisk, jomfruhummer og rejer, samt kyllinger fra Hopballe Mølle.

Givet disse tre overordnede retningslinier tager vores indkøbspolitik udgangspunkt i de konkrete råvarer. Indkøbene foretages udfra dels en positivliste med fortrukne producenter og enkeltvarer, dels en negativliste med råvarer, som ikke må findes i vores køkkener. Ved hjælp af denne indkøbspolitik bliver vores mad sundere, mere velsmagende og mere dyrevenlig.

Positivliste:

  • Omfatter varer, hvor der er sikkerhed for oprindelsen, og hvor vi kan besøge leverandøren for med egne øjne at konstatere, hvordan forholdene er.
  • Omfatter varer, der ikke bare er et signal, men faktisk fylder noget på buffeten som fx mælk, brød, kylling, svinekød, rodfrugter og kartofler, samt fisk.
  • Angiver førstevalg af råvarer, således at der er mulighed for et alternativ, fx en almindelig kylling, hvis alt andet glipper.
  • Opdateres løbende, således at listen er en proces, der udmønter sig i mere økologi og større hensyntagen til husdyr og miljø.

Listen er ikke lang, men de varer den indeholder, dækker en meget stor del af den daglige buffet! Og listen er IKKE en ønskeliste, men udtryk for det, vi faktisk gør hver dag.

Negativliste:

Hahnemanns Køkken har i mange år haft en forbudtliste med varer, som ikke må forefindes i vores køkkener. Denne liste er blevet meget kortere i de sidste år, da der fx ikke er grund til at skrive, at man ikke må bruge trestjenet salami, når INGEN af vores chefer nogensinde ville sætte tænderne i dette produkt, ej hellere købe det til sine gæster.

Forbudtlisten omfatter:

Kød:

  • Nordamerikansk og brasiliansk kød af alle typer.
  • Opdrættede fisk og skaldyr som Pengasius, Talapia, tigerejer etc. og truede fisk: fra WWFs »røde« liste se www.hvaforenfisk.dk.
  • Drænet yoghurt med tilsætningsstoffer.
  • Mælkeefterligninger: Soya, Ris, Madlavningscremer

Mel og brød:

  • Købe rugbrød og bake-off brød.

Øvrige produkter:

  • Funktionelle fødevarer.
  • Light-produkter.
Til forsiden…